Z
przedstawionych okoliczności faktycznych wynika, iż podatnik
prowadzi działalność gospodarczą w s.c., zleca swojemu
pracownikowi – kierowcy samochodu ciężarowego wykonanie usługi
transportowej z Łodzi po towar- załadunek w Niemczech a wyładunek
w Austrii na potrzeby zlecającego usługę transportową
kontrahenta .
Wątpliwości
podatnika dotyczą kwestii, czy koszty delegacji: diety, noclegi
pracownika są kosztem uzyskania przychodu jego działalności oraz
czy należy rozliczać każdy wyjazd i potwierdzać jego pobyt na
druku delegacji, czy wystarczy tylko że usługa została wykonana
na potwierdzenie której kontrahent otrzyma fakturę?.
Z
przedstawionego we wniosku stanowiska wynika, iż koszty delegacji
podatnik powinien rozliczać zgodnie z obowiązującymi przepisami
ponieważ wyjazd poza teren miasta jest dodatkowym kosztem jego
firmy .
Rozpatrując
wniosek Naczelnik Urzędu Skarbowego Łódź - Widzew stwierdza, co
następuje:
Pojęcie
kosztów uzyskania przychodów zostało zdefiniowane w art. 22 ust.
1 ustawy z dnia 26 lipca 1991r. o podatku dochodowym od osób
fizycznych (Dz. U. z 2000r. Nr 14, poz. 176 ze. zm.). Przepis ten
stanowi, że kosztami uzyskania przychodów z poszczególnego źródła
są wszelkie koszty poniesione w celu osiągnięcia przychodów lub
zachowania albo zabezpieczenia źródła przychodów, z wyjątkiem
kosztów wymienionych w art. 23. Z treści powyższego przepisu
wynika, że wszystkie poniesione wydatki, po wyłączeniu zastrzeżonych
w art. 23 tej ustawy, są kosztami uzyskania przychodów, o ile
pozostają w związku przyczynowo-skutkowym z przychodami tego typu,
że poniesienie wydatku ma wpływ na powstanie lub zwiększenie
przychodu, nie wyłączając tych które związane są pośrednio z
uzyskiwanymi przychodami, a mianowicie z funkcjonowaniem źródła
przychodów.
Art.
23 ustawy nie wyłącza z kosztów uzyskania przychodów diet i
innych należności za czas podróży służbowej pracownika.
Przepis art. 23 ust. 1 pkt 52 ustawy o podatku dochodowym od osób
fizycznych zawiera jedynie regulację, zgodnie z którą nie uważa
się za koszty uzyskania przychodów wartości diet z tytułu podróży
służbowych przedsiębiorcy i osób współpracujących – w
części przekraczającej wysokość diet przysługujących
pracownikom, określoną w odrębnych przepisach wydanych przez właściwego
ministra. Przepisami tymi są odpowiednio:
*
dla podróży krajowych - rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki
Społecznej z dnia 19 grudnia 2002r. w sprawie wysokości oraz
warunków ustalenia należności przysługujących pracownikowi
zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej
z tytułu podróży służbowej na obszarze kraju (Dz. U. Nr 236,
poz. 1990),
*
dla podróży zagranicznych - rozporządzenie Ministra Pracy i
Polityki Społecznej z dnia 19 grudnia 2002r. w sprawie wysokości
oraz warunków ustalenia należności przysługujących pracownikowi
zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej
z tytułu podróży służbowej poza granicami kraju (Dz. U. Nr 236,
poz. 1991)
Powołane
wyżej rozporządzenia nie zawierają definicji podróży służbowej.
Została ona natomiast zawarta w ustawie z dnia 26 czerwca 1974r.
Kodeks pracy ( Dz.U. z 1998r. Nr 21, poz. 94 ze zm.). Regulacje w
tym zakresie zawiera m. in. art. 77.5 który stanowi, iż
pracownikowi wykonującemu na polecenie pracodawcy zadanie służbowe
poza miejscowością, w której znajduje się siedziba pracodawcy
lub poza stałym miejscem pracy przysługują należności na
pokrycie kosztów związanych z podróżą służbową. Podróżą służbową
jest zatem taki wyjazd, który odbywa się na polecenie pracodawcy i
jest związany ze świadczeniem pracy.
Reasumując
wyjazdy pracowników zatrudnionych na stanowiskach kierowców,
wykonujących na zlecenie pracodawcy zadanie służbowe poza
miejscowością, w której znajduje się siedziba pracodawcy lub
poza stałym miejscem pracy są podróżą służbową. Natomiast
podatnikowi jako podmiotowi prowadzącemu działalność gospodarczą
przysługuje prawo zaliczenia w koszty uzyskania przychodów wartości
diet i innych należności za czas podróży służbowej wypłaconych
pracownikom z tytułu podróży krajowej i zagranicznej, w części
nie przekraczającej wysokości diet przysługujących pracownikowi
zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej.
Zasady
i sposób dokumentowania kosztów uzyskania przychodów u podmiotów
gospodarczych prowadzących podatkowa księgę przychodów i rozchodów
zostały uregulowane w przepisach rozporządzenia Ministra Finansów
z dnia 26 sierpnia 2003r. w sprawie prowadzenia podatkowej księgi
przychodów i rozchodów (Dz. U. Nr 152, poz. 1475 ze zm.). Koszty
podróży służbowych pracowników (koszty diet i innych należności
za czas podróży służbowej pracowników) winny być dokumentowane
zgodnie z zasadami określonymi w przepisie § 14 ust. 2 pkt 5 rozp.
Dowód wewnętrzny winien spełniać wymogi określone w § 14 ust.
3 rozporządzenia w sprawie prowadzenia podatkowej księgi przychodów
i rozchodów, a więc musi zawierać takie dane jak: imię i
nazwisko, cel podróży, nazwę miejscowości docelowej, liczbę
godzin i dni przebywania w podróży służbowej (datę i godzinę
wyjazdu oraz powrotu), stawkę i wartość przysługujących mu
diet. Przepisy prawa podatkowego wskazują zatem na sposób
dokumentowania poniesionych przez pracodawcę kosztów podróży służbowych
pracowników.
Mając
powyższe na uwadze, Naczelnik Urzędu Skarbowego Łódź –
Widzew podziela stanowisko podatnika, iż koszty delegacji
pracownika są kosztami uzyskania przychodów i winny być
rozliczane zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Interpretacja
dotyczy stanu faktycznego przedstawionego przez wnioskodawcę i
stanu prawnego obowiązującego w dacie zaistnienia tego zdarzenia.